Novosti

5. generacija EDIT CodeSchoola: Na EDIT CodeSchoolu programiranje se uči brže, a već sada svoje znanje bi mogli ponuditi i u ozbiljnim IT firmama

I ove godine više od 400 učenika iz 13 osnovnih i srednjih škola s područja cijele naše županije pohađa besplatnu školu primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool kao 5. generacija polaznika. Nju, uz moto "Znanje dostupno svima" već petu godinu zaredom organizira ICT županija - jedinstven projekt u Hrvatskoj pokrenut od strane Splitsko-dalmatinske županije koji  promovira, potiče i pokreće razvoj IT poduzetništva. A motivacija je, sada kad smo u EU, da se stvari pokrenu kako bi što prije postali moderno društvo okrenuto IT tehnologijama i pogodno za razvoj visokotehnoloških tvrtki okrenutih svjetskom tržištu.

EDIT CodeSchool - 5. generacija najveće škole programiranja u Hrvatskoj

Danas najveća škola primijenjenog programiranja u Hrvatskoj, EDIT Code School pokrenuta je 2017. godine sa željom da se što većem i širem auditoriju učenika ponudi mogućnost stjecanja znanja u području programiranja, jednog od najatraktivnijih i najbolje plaćenih zanimanja današnjice. STEM područje općenito, a pogotovo praktično učenje programiranja bilo je nedostatno i rezervirano samo za školske programe pojedinih specijaliziranih  srednjih škola.

A kako 5. EDIT CodeSchool u školskoj godini 2021/2022 izgleda u praksi, razgovarali smo s budućim web programerima, polaznicima srednjeg tečaja i njihovim EDIT predavačem Nikolinom Smilović. Nikolina u splitskoj srednjoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju inače predaje redovne stručne predmete iz područja računarstva - osnove programiranja, Javascript i baze podataka.

- EDIT CodeSchool u našoj školi pohađa ukupno 60 polaznika, od kojih srednji tečaj 36 učenika trećih razreda koji su godinu prije svladali osnovni tečaj, a dogodine će napredni. Predavanja su organizirana u školi i PICS@FESB predinkubatoru, uživo ili online i prilagođena su odvijanju redovne školske nastave.  Do sada smo svake godine osvojili drugo mjesto na završnom natjecanju. Sada se nadamo prvom, s osmijehom govori profesorica Smilović.

Polaznici EDIT CodeSchoola su iznimno zadovoljni i motivirani

- Polaznici EDIT CodeSchoola uglavnom su učenici smjera web programera i web dizajnera, dvaju međusobno srodnih i kompatibilnih zanimanja s opsežnim školskim gradivom. Njihov nastavni program je sličan programu EDIT CodeSchoola, ali kod EDIT-a je prednost što se uči puno brže nego u školi, a i zadaci su zahtjevniji. U tom smislu im je puno teže. Neki polaznici su rekli da su domaće zadatke rješavali i po tri, četiri sata. To su odlični zadaci i vrlo sam zahvalna EDIT koordinatorima iz III. Gimnazije koji su ih sastavljali jer su učenici zadovoljni, zainteresirani, na satu slušaju, upijaju znanje, sami rade, a ako negdje zapnu, jedni drugima pomažu i razvijaju timski duh. Kroz njihove greške i ja puno naučim. Naporno je i meni, ali volim svoj posao i jako je lijepo raditi sa zainteresiranim učenicima.

Koliko su učenici motivirani za uključivanje u ovakvim programima?

- Motivira ih uspjeh učenika iz prethodnih godina. I sami su svjesni da već imaju znanja i koliko vrijede kroz brzinu rješavanja zadataka. To je znanje iz škole koje mogu nadopuniti kroz EDIT CodeSchool i time još puno više postići. Istodobno su svjesni da na razini županije baš i nemaju konkurencije iako su prošle godine bili bolji gimnazijalci koji su u svoje slobodno vrijeme radili Javascript računalni jezik.

Kako izgleda sat na EDIT-u?

- Radimo tako da im uvijek pokažem finalni zadatak kako bi znali što trebaju napraviti. Ako je u pitanju neko novo gradivo, objasnim im i pokažem na jednostavnom primjeru kako se to radi. Nakon toga dobivaju svoje logičke zadatke koji se temelje na tom primjeru i rade. Nekad zapnu i nešto pogriješe, nekad zapnem i ja pa probleme zajedno rješavamo. I to je bit svega, bit programiranja.

Koja Vam je ovo EDIT generacija?

- Ja tu predajem već četiri godine. I danas mi je izazov i poticaj raditi na EDITu jer sam natjecateljske naravi i ništa mi nije zanimljivo bez izazova. To nastojim prenijeti i na svoje učenike kako bi ostvarili sve svoje ambicije i na kraju za to dobili nagradu.

EDIT nadopunjuje srednjoškolsko gradivo

Iako u svakoj generaciji ima i vrlo talentiranih učenica, EDIT CodeSchool tečajeve u ovoj srednjoj školi uglavnom pohađaju muški učenici.  Među njima je Matej Grubišić, učenik trećeg razreda, smjer web programer.

- S programiranjem sam se prvi put susreo u 8. razredu i zainteresirao se. Zato sam upisao ovu školu. Dvije godine sam nešto sam radio i ove godine upisao EDIT CodeSchool tečaj. Na EDIT-u stalno učimo nešto novo i nadopunjujemo školsko gradivo, čak i u smislu domaćih radova, razvijajući svoje vještine i proširujući znanja. Super mi je. Preporučio bih EDIT CodeSchool svakome.

Što trenutno radiš na računalu?

- Radim čestitku u programu Visual Studio Code programu koji služi za editiranje koda u Javascriptu i raznim drugim alatima. To je najkorišteniji od svih tekst editora u svijetu. Ovo što trenutno radimo nije mi teško, ali će za neke naprednije stvari kroz napredni tečaj kojeg ću sigurno pohađati dogodine biti više potrebna pomoć mentora.

Možeš li sa znanjem koje sada imaš programirati jednostavnu web stranicu?

- Definitivno da. To smo svladali već u prvom razredu srednje škole. U tome sam već vrlo iskusan jer znam kako je dizajnirati i kako učiniti funkcionalnom. Prvi "klijenti" su mi bili rođaci koji pokreću ili već imaju neki svoj posao bilo da im treba nova web stranica ili popravak stare. Već tu vidim koliko su programeri traženi, od obitelji do globalnog svijeta. Zato kažem, tko god može i želi biti uspješan, neka se upiše na EDIT CodeSchool i ovu školu.

Kakvi su ti planovi za dalje?

- Definitivno mislim nastaviti dalje u programiranju i, iako sam na trećoj godini, već gledam fakultete i kako najbolje iskoristiti svoje dosadašnje znanje. Možda se odlučim i pauzirati jednu godinu kako bih radio u nekoj tvrtki i na taj način stekao iskustvo kako bi bio još bolji na fakultetu, zaključio je Grubišić.

Budućnost u programiranju

Njegov kolega iz razreda i s EDIT CodeSchool tečaja Amar Ibrahimović odmalena je zavolio računala i sve vezano uz njih i sasvim je bilo prirodno da u srednjoj školi upiše smjer programiranja i pohađa EDIT tečajeve jer u tom području vidi vlastitu budućnost.

- U obitelji se nitko ne bavi računarstvom tako da sam još u osnovnoj školi pomagao sam roditeljima da svladaju Internet. Kroz to iskustvo, odlučio sam i ja učiti nešto novo u svojoj obitelji i mislim da se već sad to pokazalo dobrim i isplativim. Pomažem roditeljima u održavanju njihovih web stranica budući oboje imaju svoje biznise. Ubuduće planiram unaprijediti svoje znanje marketingom. U svakom slučaju, preporučio bih EDIT CodeSchool svim učenicima koji već imaju neka specifična znanja i interese, čak i onima koji se nisu susreli s bilo kakvim načinom programiranja jer za dva, tri mjeseca mogu puno toga naučiti, što sam vidio na primjeru nekih svojih kolega. Mi im pomažemo koliko možemo, pa čak se dogodilo da i meni pomogne jedna od početnica što samo pokazuje koliko se brzo i kvalitetno ovdje uči. Jedino bih naglasio da je za programiranje potrebno strpljenje i volja jer se nekad sati izgube da bi se otkrila i otklonila neka mala pogreškica, pojašnjava Ibrahimović.

Na EDIT-u se uvijek možeš osloniti na tim

Dino Vrtlar, također učenik trećeg razreda Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, programerski smjer i EDIT CodeSchool upisao je jer se još u 5. razredu osnovne škole zainteresirao za programiranje zahvaljujući nastavniku koji ga je i dalje usmjerio u tom pravcu.

- Zapravo, još sam u vrtiću, kada smo trebali nacrtati čime bi se voljeli baviti u budućnosti, sebe nacrtao za računalom. Praktički cijeli život mi je na računalu, a EDIT CodeSchool tečaj sam upisao u prvom razredu srednje škole. Tada sam zajedno s prijateljem iz razreda napravio osnovnu web stranicu. Danas bi s ekipom s EDIT-a mogao napraviti web stranicu koja bi se mogla usporediti s puno zahtjevnijim web stranicama. Puno toga smo naučili, od korištenja interneta do učenja programskih jezika kojih ćemo znati devet kad završimo srednju školu. Projekte na EDITu radimo ekipno jer uvijek netko nešto zna u određenom trenutku, ima svoj dan i uvijek se možeš osloniti na tim, ističe Vrtlar.

Nadam se pozivu za posao

Učenik trećeg razreda i polaznik EDIT CodeSchool srednjeg tečaja Marin Bilić smatra da je već do sada stekao dragocjena znanja i iako nije siguran hoće li svoje školovanje nastaviti na fakultetu, svakome bi preporučio da upiše EDIT tečaj.

- EDIT CodeSchool pohađam drugu godinu zaredom. Tu sam dosta naučio iako sve te stvari učimo i u školi. EDIT mi je pomogao da svoje znanje obnovim i naučim novo. Za sada nemam nikakvih planova za budućnost u smislu studiranja jer me puno toga zanima. Gradivo koje odrađujemo na EDIT-u je vrlo korisno, novo iskustvo koje uvijek dobro dođe i definitivno će nam pomoći prilikom zapošljavanja pa se u tom smislu i nadam nekakvom pozivu za posao, poručio je Bilić.

EDIT CodeSchool u brojkama i novosti ove godine

Inače EDIT CodeSchool do sada je završilo više od dvije tisuće učenika iz 30-ak osnovnih i srednjih škola s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Škola je organizirana kroz čak 6 različitih modula, od dva za osnovnoškolce, preko osnovnog, srednjeg i naprednog za polaznike srednjoškolske dobi, pa do praktičnog JUNIOR Dev tečaja namijenjenog studentima. Tijekom edukacija, učenici  svladavaju osnove programiranja i izrade web stranica i aplikacija koristeći  trenutne svjetske programerske top tehnologije i trendove, a u dva tečaja čak uče i primjenjuju osnove umjetne inteligencije. Istodobno, stječu znanja i vještine koje ih mogu vrhunski pripremiti za daljnji ubrzani razvoj na studijima, i u budućnosti odvesti do zaposlenja u IT industriji.
Novost ove godine je da polaznici EDIT CodeSchool koriste CodeAnywhere cloud dev platformu za pisanje koda. Naime domaća tvrtka CodeAnywhere svjetskog glasa, koja ima preko milijun korisnika u svijetu, partner je EDIT CodeSchool i osigurala je besplatne licence za sve EDIT polaznike čineći ih i na taj način dijelom najnaprednije svjetske tech zajednice.