Novosti

BlockSplit: 600 web3 stručnjaka, poduzetnika i entuzijasta na jednom mjestu

BlockSplit konferencija, četverodnevni događaj koji je privukao oko 600 web3 stručnjaka, poduzetnika i entuzijasta iz cijelog svijeta, ponovno je oduševila u svom petom izdanju. Konferencija se održala u Hrvatskom domu Split i Gradskom kazalištu lutaka, s fokusom na različite aspekte web3 ekosustava, dok su kriptovalute obrađene samo sa znanstvenog aspekta.

Prvi dan konferencije bio je posvećen digitalnoj demokraciji. Danski ambasador u Hrvatskoj Ole Frijs-Madses izrazio je oduševljenje kombinacijom teorijskih rasprava i entuzijazma mlađe generacije.

"Važnost iskustva starijih stručnjaka i mladenačkog žara u razgovorima tijekom konferencije ne može se dovoljno naglasiti", rekao je Frijs-Madses.

 

 

Jedna od glavnih zvijezda konferencije bila je Audrey Tang, bivša ministrica digitalnih poslova Tajvana, koja je govorila o korištenju blockchaina u digitalnoj demokraciji. "Blockchain tehnologija u Tajvanu koristi se u raznim područjima, od digitalnog glasanja do sigurnosti na internetu. Mladi koriste ovu tehnologiju za prikupljanje sredstava za svoje ciljeve", istaknula je Tang.

Indijski ambasador, Raj Kumar Srivastava, također je istaknuo važnost razmjene znanja na konferenciji, navodeći kako iskustva iz Indije mogu biti korisna Hrvatskoj i obrnuto.

"Male razmjene znanja mogu imati globalni utjecaj, a hrvatski poduzetnici mogu primijeniti indijska iskustva na dobrobit obje zemlje", rekao je Srivastava.

 

 

Američki ekonomist Glen Weil naglasio je širi potencijal blockchain tehnologije.

"Iako su kriptovalute važne, blockchain tehnologija ima potencijal za širi utjecaj u područjima poput decentralizirane znanosti, e-demokracije i digitalnog identiteta", izjavio je Weil.

 

 

Zlatni sponzor konferencije, milijarder i filantrop John Lilich, pohvalio je rastuću web3 scenu u Hrvatskoj.

"Fascinira me progresivna kultura među mladima u Hrvatskoj i otpornost hrvatske startup zajednice na krize", rekao je Lilich u razgovoru sa suosnivačem BlockSplita Tomislavom Mamićem.

 

 

Suosnivači BlockSplit konferencije, Antonio Perić i Antonio Mamić, izrazili su svoje veliko zadovoljstvo. "Vidljiv je evidentan organski rast konferencije. Blockchain svakako već mijenja svijet, posebno u području financija", rekao je Perić.

"Svrha konferencije je uvesti cijelu IT zajednicu u razvoj web 3.0 tehnologije", dodao je Mamić.

 

 

Suorganizator konferencije Luka Sučić optimistično je istaknuo:

"U cijelom projektu radi se o čistom entuzijazmu. Birali smo Split zbog dobro poznatog slogana 'požuri polako'".

 

 

Digitalna Dalmacija je, kao suorganizator BlockSplit konferencije, naglasila prije svega ponos.

"I to upravo zato što možemo podržati ovakve događaje koji okupljaju najbolje stručnjake i entuzijaste iz web3 svijeta. BlockSplit je izvanredna prilika za razmjenu znanja i ideja“, kazao je voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić.

 

 

Jedna od sudionica, Ena Melvan, pobjednica druge generacije StartIT startup akademije, podijelila je svoje iskustvo. "U blockchain sam se zaljubila još 2017. godine, a u industriji sam bila do 2020. godine. Ta tehnologija pruža mogućnosti koje centralizacija ne pruža," zaključila je Melvan.

Goran Pavlov iz IRI centra, zainteresiran za različite mogućnosti digitalizacije, postavio je zanimljivo pitanje: "Kako bi to uistinu bilo da imamo digitalnog ministra, da se svi politički sastanci snimaju?"

Osnivač razvojne agencije Solbound.dev Matija Luketin smatra da je ovo dosada najbolje izdanje:

"BlockSplit konferencija okupila je najjače ljude, ali raširili su se i novi startupi".

 

 

Gosti iz susjednih zemalja također su iskazali oduševljenje. Predavačica Marija Mikić istaknula je važnost kriptografije u web3 svijetu. "Sve je moguće uz teške matematičke koncepte," rekla je Mikić. Marko Đurđević iz ZenDAO-a, koji se bavi web3 svijetom već tri godine, dodao je:

"Kripto mi je zanimljiv zbog birokratskih tema, a ovdje sam ponajviše radi networkinga".

 

 

Konferenciju su podržali Digitalna Dalmacija, General Magic, Web3Mine, Neuralab, Li.Fi i Jumper.exchange.

Nakon odličnog odaziva i uspjeha ovogodišnjeg BlockSplita, već je najavljeno šesto izdanje sljedeće godine u Splitu. Jedva čekamo!