Novosti

Ekipa Liberato: Korona je učinila svoje, promijenili smo ime, i okrenuli se crowdfundingu, RERA-no predavanje je idealna prilika za učenje

Budućnost hrvatskih kreativaca i inovatora – slogan je kojem već neko vrijeme se tepa crowdfundingu, izvoru financiranja za kojeg, također, svjetske novčarske institucije tvrde da će iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište. Velike riječi, da. Ali, upravo smo se u njih imali prilike uvjeriti na info-danu “Crowdfunding - inovativni model financiranja projekata“ organiziranom od strane javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa ICT Županijom.

Mjesto održavanja – FESB, odnosno PICS,  a sve okupljene je u tajne crowdfundinga uveo Zoran Rajn, predsjednik centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR).

-  To je međunarodni „think tank„ osnovan 2012. godine s ciljem osmišljavanja inovativnih i održivih rješenja za aktualne društvene probleme. Jedna od tema s kojom se od samih početaka bavimo jest i grupno financiranje ili crowdfunding. Imamo i više od 10 godina iskustva na tom polje. Prošle godine smo osnovali međunarodni crowdfunding centar održavamo edukacije i ostvarili smo suradnju RERE i CEDIOR-a,  na međunarodnom natječaju CLIPPER koji obuhvaća projekte usko vezane uz more – pojasnio je Rajn.

On je okupljene u PICS-u poučavao svemu vezanom za crowdfunding, a njegove riječi nisu mogle pasti na plodnije tlo što smo se uvjerili iz prve ruke. Naime, među onima koji su strpljivo upijali sve Rajnovo bila su i dva poznata lica. Stipo Margić i Mijo Matijević, predsjednik i osnivač, te dopredsjednik udruge Liberato koja je prije nosila ime - Capallble. Dakle, prošlogodišnji pobjednici prve startup akademije ICT Županije, StartIT@PICS. Obojica u glas kažu – pandemija je napravila svoje.

- Promijenili smo ime, stvorili  novi brend, osnovali i udrugu, i sada razvijamo početni projekt ali imamo i neke nove planove – kazali su momci. Ali…

- Da, crowdfunding… Tu smo na predavanju. Dobro nam je došlo jer smo ostali bez opcija financiranja zbog korona krize. Vidjeli smo i doznali par korisnih stvari koje jedva čekamo primijeniti na crowdfunding platformama na kojima paniramo nastupiti. Već smo se prijavili i na veliki broj natječaja, ali ovo predstavlja jednu dobru alternativu. Bili smo i u nekoliko poduzetničkih inkubatora, i podrška Liberatu je neupitna. Samo, moramo financije riješiti, a crowdfunding se nameće kao jedno od rješenja – kazali su momci potvrdivši izreku s početka teksta.

U PICS su došli po znanje i to su dobili, no RERA je uz znanje, dijelila i novac u sklopu poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru projekta „CLIPPER – crowdfunding shema za inovativne projekte“.

Prvi natječaj ovakvog tipa

- Radi se o prvom takvom natječaju u Hrvatskoj. Dosad niti jedna jedinica lokalne i područne samouprave nije išla na taj natječaj. RERA i Splitsko-dalmatinska županija su prvi na tom polju. Vjerujemo da se tu radi o jako vrijednom modelu u kojem dolazi do spajanja županijskih sredstava sa sredstvima iz crowdfunding kampanje. Točnije, radi se o hibridnom modelu financiranja, vrlo rijetkom u Europi uopće – kazao je Rajn dodajući kako je trebalo nešto vremena da se crowdfunding udomaći u Hrvatskoj. Donekle.

- Imamo tradiciju od 2011.  i postepeno je iznos novca koji se investira rastao iz godine u godine. Logično, u početku je bilo skromno, no sada smo došli na razinu od 15 milijuna kuna godišnje. U zadnjih devet godina pokrenuto je oko 350 kampanja i nekakvih stotinjak je bilo uspješnih, što je jako dobar broj – ispričao je Rajn dodajući kako „najbolje prolaze inovativni projekti“.

Točnije, nešto što nije viđeno ili nešto što nije jako dugo viđeno. Čak ideja koja je reciklirana na jako zanimljiv način…

- To su najbolji projekti koji prolaze iako se može financirati sve. Ali, potrebna je doza maštovitosti i naravno staviti kampanju na nekakve realne okvire realno procijeniti svoje mogućnosti,

Statistike govore da je dosad preko 30 tisuća Hrvata uložilo u ovu vrstu kampanje, ako bi to gledali u smislu humanitarnih kampanja, taj je broj itekako veći.  Rajn procjenjuje kako je svega 3-5 posto hrvatskih građana upoznato s konceptom crowdfundinga. U svijetu je ta brojka daleko veća i kreće se između 20 i 30 posto. Zbog čega Rajn konstatira kako prostora za rast itekako ima. Ne samo kod nas.

- Do 2025. godine procjenjuje se da će se godišnje izvrtjeti do 95 milijardi dolara preko crowdfunding platformi. A, neke procjene idu i do 300 mlrd. dolara. Bit će jako zanimljivo vidjeti što će se događati, naročito u kontekstu korona krize. U Hrvatskoj je dosad oko 70 milijuna kuna prikupljeno crowdfundingom. To uopće i nije loše uzmemo li u obzir kako imamo sedam domaćih platformi, dok ih u cijelom svijetu ima preko 2,5 tisuće. Ako se kompariramo sa susjedstvom, čak i nismo loši, no ispod smo prosjeka zapadnog dijela Europe, što je i logično s obzirom na veličinu tržišta – zaključio je Rajn.

Sve u svemu – prostora za rast crowdfundinga u Hrvatskoj itekako ima, što je velika stvar (i prilika) za sve kreativce i genijalce poput naših Stipe i Mije. Sretno im!