Novosti

Jadran tehnika - doktori za brodove

Nezamjenjiv je onaj osjećaj kad se otisneš brodom na pučinu i uživaš u ljepoti Jadranskog mora. Dalmatincima plovidba predstavlja odlazak u morski dnevni boravak, a strancima mjesto o kojem sanjanju cijelu godinu. Često želja za uživanjem u plavetnim ljepotama potisne brige koje su nužne za rad plovila. Što ako te na putu morem „izda“ brtvilo, ventil, pumpa, cilindar? Nevolja nikad ne pita stoga je potrebno biti siguran u zdravlje svog plovila prije nego što podignete cimu.  

Kao i čovjek, pa tako i brod, treba proći svoj sistematski pregled jednom godišnje da bi se utvrdili mogući kvarovi i nepravilnosti plovila. Stručna pomoć ključno je rješenje ovog problema, a dolazi u obliku mlade i talentirane start-up tvrtke Jadran tehnika. Naime, ova perspektivna ekipa svojim znanjem i vještinama preuzima odgovornost i brigu o brodu na način da odrade „sistematski pregled“ plovila prije nego pramac presiječe val.  

Ivan Krcatović, idejni začetnik i direktor Jadran tehnike ističe kako često zanemarivanje manjih kvarova može dovesti do onih budućih, većih problema na plovilu. Upravo zbog toga nužno je odraditi cjelokupni pregled brodskog sustava. 

Što rade doktori za brodove? 

Ulogu i potrebu tržišta za doktorom za brodove prepoznali su u pojavi učestalih problema s kojima su suočeni vlasnici brodova i potrebi da se odradi dijagnostika cijelog broda, kako bi se brzo i ciljano uklonio kvar. Ivan, kao završeni strojar, s velikim iskustvom, došao je do ideje o cross – platformi, software rješenju koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru stanja broda. Riječ je o platformi, primjenjivom za desktop, web i mobilnu aplikaciju, koja osim što omogućava ispitivanje stanja broda, ujedno radi i certificiranje brodskih uređaja u realnom vremenu.  

  • Prilikom razvoja ideje i otvaranja start-up tvrtke bili smo svjesni kako smo na dobrom putu, s obzirom da nije bilo usluge ispitnog centra sukladno ISO normama. Isto tako nije postojala mogućnost certificiranja kvalitete i ispravnosti opreme te izdavanje garancije za servisirani dio - ističe Krcatović. 

Platforma funkcionira metodom prikupljanja mjernih podataka iz senzora, koje uspoređuje sa zadanim ISO normama. Prednost ove platforme je što možete biti sigurni kako će biti kontrolirani svi brodski zahtjevi, od potrošnosti materijala i komponenti, promjene svojstva materijala do stanja brtvila, ventila, pumpe, cilindara... 

Svaki brod je svoja priča 

  •  Svaki brod je svoja priča, zato je za svakog ponaosob potrebno izraditi bazu podataka, takoreći „karton“ broda. Tek po postavljanju cjelokupne dijagnoze može se pristupiti otklanjanju pojedinih problema. Kako je riječ o kompleksnom sustavu, čije su komponente međusobno uvjetovane, svaki nedostatak ne možemo sagledavati kao pojedinačan, već kao dio funkcioniranja cjelokupnog organizma broda. Na taj način baza podataka služi za sve buduće popravke i intervencije – naglašava Krcatović. 

Usluga Jadran tehnike u budućnosti će imati i širu primjenu, napominje Krcatović, sukladno tehnologiji i potrebama tržišta. Daljnji razvoj vidi u digitalizaciji baze podataka broda.  

  • Uz pomoć pametnih senzora, u realnom vremenu, pratilo bi se stanje broda, uz mogućnost alarmiranja u slučaju pojave problema. Ova vrsta usluge omogućila bi sigurnu i mirnu plovidbu vlasnicima, uz saznanje da je tim za hitnu intervenciju uvijek spreman da im pomogne, pri pojavi i najmanjeg problema – dodaje idejni začetnik platforme. 

ICT Županija -  umrežavanjem dionika do konkurentnog kadra 

U poslovnom razvoju, ističe Krcatović, naišao je na neočekivani problem. S obzirom na to da je riječ o platformi koja integrira multidisciplinarna znanja s područja elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje, obrazovani kadar je ključna komponenta funkcioniranja tvrtke, ali ujedno predstavlja i ključan problem.  

  • Mladim ljudima s fakulteta nedostaje praktičnog rada, poznavanja modela rješavanja realnih problema s kojima se mogu suočiti na terenu. Često se problemu ne prilazi na sustavan način već se samo „krpi“ trenutni nedostatak – riječi su direktora Jadran tehnike, koji rješenje ovog problema vidi u ICT Županiji. 

ICT Županija je i do sada temeljila svoj rad na umrežavanju svih zainteresiranih dionika, institucija, pojedinaca, tvrtki. Ali tijekom proteklih godina i velikog broja start-up tvrtki, koje je podržala, ICT Županija prepoznala je potrebu kapacitiranja praktičnih znanja i vještina mladih studenata. Upravo stoga, jedan od modela koji predlaže Krcatović, a to je razvoju studentskog poduzetničkog mindseta je upravo ono u što ICT Županija intenzivnije kreće ove jeseni u suradnji s FESB-om i drugim fakultetima.  

  • Projektno rješavanje konkretnih problema, predloženih od strane poduzetnika, a što bi studentima omogućilo usvajanje primjenjivih znanja i vještina, ojačavši njihovu tržišnu konkurentnost, model je u kojem svi dionici imaju koristi – zaključuje Krcatović. 

Osim važnosti umrežavanja, za nove, mlade tvrtke, ističe Ivan, ključna je i financijska podrška. 

GrowIT natječaj, koji je realiziran u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija, pokazatelj koliko potencijala postoji u našoj županiji – govori Krcatović. 

Jadran tehnika jedan je od jedanaest najperspektivnijih startup-ova, s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je dobila 100.000 Kn bespovratnih sredstava, koja će im omogućiti dovršiti razvoj započetog projekta.   

  • Za mene je bilo izuzetno važno što je natječaj bio „user friendly“.  Prijava nije bila opterećena  bespotrebnom papirologijom i oduzimanjem vremena, kojeg mi mladi poduzetnici imamo najmanje – izjavio je Krcatović, osvrnuvši se na iskustvo na natječaju. 

Iako se suočavaju s brojnim problemima na tržištu, tim iz Jadran tehnike naglašava kako su prepoznati od strane korisnika, što im omogućava daljnji razvoj poslovanja. Komparativnom prednošću smatraju to što su jedina tvrtka u Hrvatskoj, koja se bavi ovom vrstom usluge, ali i u tome što je Hrvatska izuzetno konkurentna na razini EU po pitanju cijene i kvalitete rada. 

Ova mlada, perspektivna tvrtka, uz izvrsnu ideju i znanje, ima mogućnost ponuditi jednu novu vrijednost hrvatskom, ali i svjetskom tržištu, uz pravu financijsku podršku onih koji znaju prepoznati viziju i predvodnike u novim segmentima tržišta.