Novosti

Kako djeca sa Šolte osvajaju svijet programiranja i umjetne inteligencije

Ni Chat GPT, ni AI… Oni. Oni su budućnost kojoj uvijek trebamo stremiti. Govorimo o djeci, i ulaganju u njih. ROI je tu dobro poznat – bolji svijet.

Naime Digitalna Dalmacija sklopu programa Edit CodeSchool, djecu iz ruralnih krajeva aktivno educira – kodiranju. Sve je upakirano u iznimno zabavan edukativan program kojeg polaznici osnovnih ali i srednjih škola prolaze svake godine, a čija je završnica upravo ove subote. Svaki razred odabere svoje projekte koji se na spomenutoj završnici prezentiraju, a najbolji kući odnesu – vrijedne nagrade. A, jedni od onih koji će se za nagrade zdušno boriti svojim znanjem i angažiranošću su učenice i učenici Osnovne škole Grohote s otoka Šolte.

Iako se kaže „tokala te Šolta“ ova djeca uistinu žive u raju na zemlji, a s Edit CodeSchool programom udaraju temelje da se iz tog raja nikad, u potrazi za poslom – ne odsele.

Vodi ih jednako entuzijastična učiteljica Ines Jovanović koja za svoje učenike ima samo riječi hvale.

Sjajna su to djeca, strašno brzo uče I svemu mogu dati svoju osobnu notu – kazala je.

I djeca su to i napravila – uistinu je bio, za vrijeme naše posjete, užitak pričati s njima, te  izraziti želju da danas sutra i oni sami postanu vrhunski stručnjaci i naše kolegice i kolege.

Ovi mladi genijalci stvorili su projekte koji prikazuju njihovo razumijevanje osnova AI i njezine praktične primjene. Lupo Uskoković, Loris Bezić, Karlo Šavorić, Nikola Bezić, Tončica Mravak i Toni Kalebić s ponosom su predstavili svoje projekte.

Lupo Uskoković ima 12 godina i njegov projekt uključuje prepoznavanje prijevoznih sredstava. Prijavio se na Edit Code School zato što ga je zanimalo što je umjetna inteligencija. Najzanimljivije mu je bilo kako umjetna inteligencija prepoznaje slike. Loris Bezić također ima 12 godina i njegov projekt prepoznaje logo različitih auta. Prijavio se na Edit Code School kako bi naučio više o programiranju. Loris se namjerava vratiti na ovaj program iduće godine. Godinu dana stariji je Karlo Šavorović čiji se projekt bavi prepoznavanjem geometrijskih oblika, poput trokuta, kruga i drugih. Prijavio se jer ga je zanimalo kako sve to funkcionira. Najzanimljivije mu je bilo kako umjetna inteligencija može biti tako "glupa" i kako ju on može učiniti pametnijom.

Nikola Bezić ima 12 godina i njegov projekt može prepoznati slike PlayStationa. Prijavio se na ovaj projekt jer ga smatra zabavnim i poučnim. Želi nastaviti biti dio ove grupe.

Jedina dama među mladim programerima, Tončica Mravak, ima 12 godina i njezin projekt se bavi prepoznavanjem logotipa marki i sportskih klubova. Upisala se na ovaj projekt jer su ga i drugi upisali i učiteljica misli da brzo povezuje. Razmišlja o upisu na ovaj projekt i sljedeće godine ako bude besplatan.

Toni Kalebić ima 12 godina i radi na projektu koji prepoznaje oblike država poput Hrvatske, Njemačke i drugih. Prijavio se na Edit Code School jer želi naučiti kodirati, i kako sam priznaje odabrao je dobru polazišnu točku svojeg daljnjeg obrazovanja.

Njihovi projekti tako će biti predstavljeni na velikoj završnici Edit CodeSchoola koja će održava u subotu, 13. svibnja u dvorani Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Najbolji će kući ponijeti vrijedne nagrade, ali svi su oni dobitnici budući da su s Edit CodeSchoolom udarili temelje edukacija s kojom će im danas-sutra potraga za poslom biti utoliko lakša.