Novosti

Kako postati software developer i zaposliti se u IT tvrtki ? – rješenje nude NAIS i ICT Županija kroz devet tjedana EDIT JUNIOR Dev .NET škole programiranja

Veliki broj studenata pa i onih koji završe fakultet ili stručni studij su se susreli s programiranjem i usvojili osnove programiranja, ali uvijek im je nedostajao nekakav konkretan projekt iz stvarnog svijeta.

Osnove programiranja se uče već u srednoj školi, malo više se s programskim jezicima upoznaju učenici u srednjim školama, ali najčešće čak do treće godine fakulteta se ne susretnu s ozbiljnijim programiranjem ili izradom nekakvog projekta.

Svi koriste mnoštvo Windows ili Web aplikacija, čuju kako domaće digitalne agencije rade aplikacije za strane naručitelje i zarađuju velike iznose, a sve ono što su do sada vidjeli je uglavnom konzola, tj. karakterno sučelje, bez atraktivnih sučelja aplikacija kakve koristimo svaki dan.

Što poduzeti da uđeš u svijet programiranja i izrade aplikacija za stvarni svijet? Želiš postati software developer i zaposliti se u IT tvrtki, ali neznaš kako? Nije ti jasno u kojem smjeru krenuti?

Odgovor na ovaj problem sad postoji i u Splitu - EDIT JUNIOR Dev.NET škola programiranja!
Polaznici EDIT JUNIOR Dev .NET učiti će koristiti moderne tehnologije: Blazor server (C#, HTML i CSS) za front-end, .Net 5 - izrada Web API-a (C#) za back-end, te MS SQL Server bazu podataka, čime stječu kvalitetno i primjenjivo znanje iz područja software developmenta.

Uz dugogodišnji moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-dalmatinska županija u sklopu projekta ICT županija i u partnerstvu sa splitskom IT tvrtkom NAIS d.o.o (Niko Airport Information System), organizira EDIT JUNIOR Dev .NET – besplatnu školu primijenjenog programiranja namijenjenu studentima, nezaposlenima, freelancerima ili jednostavno ljudima koji žele steći znanja i vještine iz programiranja i približiti se zaposlenju u IT tvrtki.

EDIT JUNIOR Dev .NET je stručna edukacija i logični je nastavak EDIT CodeSchool besplatne škole programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola koju je do danas pohađalo više od 2.000 učenika u 9 gradova naše Županije. Nastala je kao rezultat razgovora i suradnje ICT županije s lokalnim IT tvrtkama, gdje su one istaknule kako im je jedan od glavnih problema poslovanja i rasta – nedostatak kvalitetnih IT stručnjaka – prvenstveno developera, izjavio je Damir Brčić voditelj ICT županije

Sve ove edukacije se provode u okviru EDIT - Edukacijskog IT centra SD županije smještenog u PICS predinkubatoru na FESB-u i održavaju se već petu godinu za redom, počevši od 2017. godine.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem web stranice ictzupanija.hr/juniordev do 14. studenog 2021. godine. Predviđen je upis 30 polaznika, odnosno dvije grupe po 15, a u slučaju većeg broja prijavljenih provest će se testiranje općeg znanja programiranja i to od 15. 11. do 21. 11. 2021, kako nam je rekao prof. Ante Bartulović EDIT koordinator.

Edukatori EDIT JUNIOR Dev .NET su IT stručnjaci s radnim iskustvom u splitskoj IT tvrtki NAIS d.o.o predvođeni Bojanom Barišićem i višegodišnji voditelji tečajeva programiranja u EDIT CodeSchool koje koordinira prof. Ante Bartulović. Edukacija se provodi u obliku zanimljivih, interaktivnih predavanja u trajanju 2 sata tjedno u periodu od 9 tjedana, a polaznici uče u malim grupama iz posebno kreiranih modernih materijala sa zadacima, pripremljenim u elektroničkom obliku.

Svi polaznici na kraju rade i praktičan projekt - aplikaciju Flight Managament, baziranu na Flight Management API-ju tvrtke NAIS koji koriste svi aerodromi u Republici Hrvatskoj. Aplikacija koristi front-end modul Flight Management View za prikaz trenutne evidencije svih avionskih letova koji su upisani u bazu na back-endu, te mogućnost upisa i izmjene novih letova. Polaznici koriste API i bazu podataka stvarnog sustava kako bi rad aplikacije bio realističan, a polaznik svjestan izrade potpuno funkcionalne aplikacije sa svim osnovnim mogućnostima, kazao je Goran Leutar iz tvrtke NAIS.

Svijet informacijskih tehnologija pun je međusobno povezanih ideja i mogućnosti. Potražnja za IT zanimanjima već godinama raste, a oni s potrebnim znanjem i vještinama imati će daleko bolju poziciju na tržištu rada. Zahvaljujući programima koje provode djelatnici ICT Županije zajedno s lokalnim IT tvrtkama partnerima, danas je to znanje daleko bliže jer kroz EDIT JUNIOR Dev polaznici će steći praktična znanja koristeći najnovije tehnologije, a sve kroz iskustvo timskog rada praktične vježbe i dobru zabavu.