Novosti

Međunarodni developerski spektakl u Zadru

Uživo smo guštali u odličnom programu, predivnom vremenu i sjajnom druženju na najvećoj developerskoj konferenciji ne samo u Hrvatskoj već i u Europi - konferenciji Infobip Shift u Zadru, 7. i 8. rujna! Odlučili smo, koliko je to moguće slikama i riječima prenijeti dašak te atmosfere.

Bilo je baš lipo ponovno vidjeti poznata lica (napokon bez maske:) i upoznati gomilu novih i popričati kako s domaćim tako i sa stranim istomišljenicima. U Dvorani Krešimir Ćosić fizički se okupilo preko 3.000 posjetitelja uživo, a karte za online praćenje konferencije kupilo je njih preko 10.000.

Pod vodstvom Ivana Burazina, člana uprave Infobipa i Marina Tomičića, voditelja projekta Infobip Shift konferencije uspješno se održao program Infobip Shift konferencije, istovremeno na pet pozornica, od čega tri glavne, a jedna namijenjena radionicama. Cijeli program zaokružili su startupi koji su na posebnoj petoj Startup Tribe pozornici predstavljali svoje ideje i proizvode. Uz bogati program posjetiteljima je bilo osigurano vrijeme i mjesto za druženje i sastanke (što smo i mi dobro iskoristili) - tisuću zelenih kvadratnih metara ispred same dvorane.

Program je vodio nama dobro poznati stručnjak za javni i virtualni nastup svjetski poznati voditelj kongresnih događanja Peter Hopwood, a konferenciju je otvorio, naravno Ivan Burazin koji se prisjetio početaka u organizaciji Shift-a i ispričao kako su, kada nisu bili ovako iskusni započinjali konferenciju u 9 sati ujutro i dogodilo im se da idući dan, nakon after party-a nije došao nitko, sve do podneva:

- Od tada naše konferencije započinju u 11 sati i sve je puno – objasnio je Ivan.

Naglasio je da je presretan što je ovdje na već 10. izdanju SIFT-a i dodao:

- Ove godine smo po prvi put pod okriljem Infobipa. Infobip ima jednu od najboljih ako ne i najbolju komunikacijsku platformu koja se prodaje kao SaaS. Ukratko, imamo API za komunikaciju.

Ivan se zahvalio svom timu koji je zasluženo dobio glasan aplauz publike, a zatim najavio suosnivača i glavnog tehničkog direktora Izabela Jelenića koji je izašao na pozornicu i publiku iznenadio glasnim:

- Good evening Zadar!!!! – nakon smijeha i aplauza publike pojasnio je da je jednostavno morao to isprobati.

Izabel se još kratko zahvalio posjetiteljima na dolasku i poručio kako je ovo tek početak.

Ovogodišnji Infobip Shift, okupio je čelne ljude iz Googlea, Amazona, Microsofta, Ericssona,  Activision Blizzard Esportsa, Ubera, VMwarea, GitHuba i SAP-a.

Predavanja su držali vrhunski predavači među kojima su možda najistaknutiji bili Kent C. Dodds, zatim suosnivač Basecampa i autor Ruby on Railsa David Heinemeier Hansson te austrijska znanstvenica i osnivačica najveće gaming programerske konferencije u Austriji, Johanna Piker.

Mi bismo još samo dodali da je za odličan ukupan dojam bila važna i ukusna hrana i osvježavajući kokteli uz koje smo se u pauzama družili i razmjenjivali iskustva i dojmove.

Ovom developerskom spektaklu još od samih začetaka vjetar u leđa daje i ICT županija s portalom Digitalna Dalmacija (digitalnadalmacija.hr) koji predstavlja lokalnu IT startup scenu na području Splita i Dalmacije.

- Bez partnera kao što je županija, mi zasigurno ne bismo uspjeli doći na ovu razinu na kojoj smo danas. Došli smo u fazu da ćemo od danas Shift konferenciju dijeliti sa ostatkom Hrvatske, tako da ćemo mijenjati lokaciju konferencije iz grada u grad. Više od osam godina Splitsko dalmatinska županija bila je podrška Shiftu – izjavio je jednom prilikom Ivan Burazin.