Novosti

Na ovom linku pratite proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a !!

Vrijeme pandemije korona virusa, uz sve restriktivne mjere koje nam ono donosi, posebno je, između ostalim, teško palo i onim najranjivijima – djeci. Konkretno učenicima. Nesigurnosti vezane ne samo za njihov svijet već i svijet njihovih roditelja im sigurno nisu bile od pomoći prilikom savladavanja gradiva u „novom normalnom“, odnosno online nastavi. 

Nije, stoga, bilo lako pored standardnog gradiva, na sebe preuzeti i natjecanje i realizaciju završnog rada u ovogodišnjem izdanju EDIT CodeSchoola – najveće besplatne škole programiranja u Hrvatskoj u organizaciji ICT Županije pod patronatom Splitsko-dalmatinske županije. No, preko 70 učenica i učenika iz dalmatinskih osnovnih i srednjih škola pod vodstvom svojih učitelja i profesora hrabro se online uhvatilo u koštac s ovogodišnjom temom završnog rada.

Najbolji će biti proglašeni na live stream premijeri u četvrtak 2.7. u 18 sati na YouTube kanalu ICT Županije.

Učenici su za vrijeme karantene izrađivali web stranice po Storytelling metodi na temu „Naše mjesto-naša priča“ prateći tekstove koje su za njih pripremili njihove kolege iz Turističko-ugostiteljske škole, a koji kroz povijesne ličnosti koje obilježavaju pojedina mjesta (Sinj, Split, Omiš, Makarska, Imotski, Kaštela, Trogir i Supetar) prate priču o istima.

Sva ova mjesta ponovno su zaživjela na jedan nov, interaktivan i moderan način prvo u glavama učenika, a zatim i u online svijetu, a sve uz moto „Znanje dostupno svima“ koji od početka prati ICT Županiju i pod kojim ona aktivno propagira sve svoje programe kao što su škola programiranja - EDIT CodeSchool, tečajevi grafičkog dizajna - EDIT GraphicDesign, internetskog marketinga, crowdfundinga, ili startup akademija - StartIT@PICS.

Od deset osnovnih škola koje su sudjelovale u programu EDIT CodeSchool 2019/2020 njih pet je predalo radove. Tako se za kraj ove iteracije sakupilo 12 završnih radova u kategoriji osnovnih škola napravljenih prema storytelling metodi.

Što se srednjih škola tiče, prijavljeno je 18 radova u tri kategorije: EDIT CodeSchool osnovni tečaj (HTML, CSS, osnove JS-a)-storytelling metoda, EDIT CodeSchool srednji tečaj JS-a, te EDIT CodeSchool napredni tečaj JS-a.

Sve skupa, u završnici ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a, sudjeluje  77 učenica i učenika te 16 mentorica i mentora. Ove godine se za EDIT CodeSchool besplatnu školu programiranja prijavilo preko 600 djece (točnije 614). U tri godine trajanja kroz isti je prošlo preko 1700 polaznika - učenika osnovnih i srednjih škola koji su naučili izrađivati web stranice i aplikacije učeći HTML, CSS i Javascript.

Novost ove godine je i Napredni JavaScript program za više razrede SŠ kroz koji polaznike podučavamo programiranju aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, Node JS i baze podataka.

Za kraj ovogodišnje priče zvane EDIT CodeSchool organizirali smo online dodjelu po uzoru na online suradnju samih učenika i mentora, a koja je obilježila ovu školsku godinu. Oni su pokazali da se može, i da u vremenu kada je svijet stao, dječja mašta je sve samo ne blokirana. Treba je samo usmjeriti. 
Cijela ovogodišnja generacija EDIT-a, i oni koji su predali radove i oni koji to nisu, pokazala je kako se to radi. Hvala im na tome!