Novosti

NAIS - Mala splitska IT tvrtka za velike poslove na aerodromima

Tko bi rekao da se svi aerodromi u Hrvatskoj, pa čak i u Mađarskoj kontroliraju baš iz Splita? „Krivac“ za to je mala ali revolucionarna i široj javnosti relativno nepoznata IT tvrtka NAIS - Niko Airport Information System  koja je s radom je počela prije 30-tak godina. U poslu s aerodromima našli su se sasvim slučajno – naime, njihova tvrtka je u to vrijeme bila jedna od rijetkih koja je držala tečajeve iz Worda i Excela, odnosno, obuke rada na računalima, i baš na jedan od takvih tečajeva došli su im i zaposlenici splitske zračne luke. Kroz razgovor, sinulo im je  da bi se dobar dio posla na aerodromu mogao automatizirati i digitalizirati. I to su učinili, najprije programirajući module za splitski aerodrom, a kasnije, kreirajući module i za druge aerodrome koji su primjer dobre prakse digitalizacije aerodroma splitskih kolega htjeli primijeniti i kod sebe. Danas,  IT Tvrtka NAIS, koja broji svega 10-tak zaposlenika, uspješna je i jedinstvena tvrtka u Hrvatskoj i jedna od rijetkih na području Europe koja u cijelosti svojim vlastitim programskim proizvodom – softwareom servisira sve što se događa na aerodromima: check-in, check-out i ukrcaj putnika, obavijesti i ispise na aerodromskim ekranima, procese s putničkom prtljagom i još puno toga o čemu ovisi redovno funkcioniranje zračnih luka. Odnedavna blisko surađuje i s projektom ICT županija, odnosno zajednicom Digitalna Dalmacija.

- Pokrivamo sve zračne luke u Hrvatskoj te zračne luke u Mostaru i Debrecenu (Mađarska), a u pregovorima smo za daljnja širenja posla na regiju. Program je najprije instaliran u Splitu pa Dubrovniku, Zadru, Puli i tako je krenulo. Danas kada širimo posao, najteže nam je naći nove zaposlenike iako je IT sektor dosta aktivan i zapošljava ljude. Nažalost su znanja s kojima studenti izlaze s fakulteta, bio to FESB ili Informatika na PMF-u, jednostavno nedovoljna da bi mlade ljude odmah pripremila za posao. Stoga smo osmislili devetotjedni kurikulum i uz pomoć ICT županije koja nam je dala prostor i dodatne edukatore. Odlučili smo pokrenuti tečaj pod nazivom EDIT JUNIOR Dev .NET čija je poanta da sadrži „cijeli paket“, odnosno da student, srednjoškolac ili „čovjek s ulice“ koji završi ovaj tečaj, dobije sveobuhvatan projekt na kojemu će shvatiti sve što se događa od baze podataka do prikaza na ekranu. Napominjem da polaznici ne moraju imati neko veliko predznanje, ali moraju znati osnove programiranja, primjerice što je to varijabla. Ono što mi želimo postići organizacijom ovog tečaja je predstavljanje tvrtke lokalnoj zajednici, edukaciju mladih, a time i ujedno privlačenje novih zaposlenika, pojašnjava jedan od predavača tečaja EDIT JUNIOR Dev .NET Bojan Barišić, Software Developer iz tvrtke NAIS.

Prema njegovim riječima, ovako stečeno znanje omogućit će polazniku tečaja da po njegovom završetku pokuca na vrata IT tvrtke po njegovom izboru i kaže "ja sam napravio ovaj proizvod" i da bude puno pripremljeniji za razgovor za posao u IT sektoru na kojim se najčešće rješavaju nekakvi programski zadaci.

A kako bi tečaj bio životan, primjenjiv i konkretan, a ne apstraktan poput mnogih drugih, pa čak i fakultetskog programa, iz NAIS-a su u edukaciju uvrstili jedan od njihovih 18 modula za upravljanje aerodromskim procesima, odnosno Flight Management. Primjenjivat će se .NET tehnologija i besplatni edukacijski Microsoftovi alati koji se koriste i na fakultetima.

- Na taj način se najlakše uči. Kad polaznik tečaja vidi avion, pa da je on sletio, iskrcali se putnici, pa se to sve ispiše na aerodromskim ekranima i prati, zanimljivije je i atraktivnije od bilo kakvih apstraktnih algoritama. Važno je reći da za našu edukaciju nije nužno imati predznanje, ali, kao i kod svega u životu, najvažnije je imati volju, želju i karakterne crte promućurnosti i odlučnosti, to je garant uspjeha – pojasnio je Goran Leutar, CEO tvrtke NAIS.

A da za ispunjavanje svojih želja, ambicija i učenje zapravo nikad nije kasno, Goran Leutar za kraj navodi primjer čovjeka koji je završio školu za pekara, radio i do svoje 26. godine nije taknuo računalo, a danas je, kao 45-godišnjak, autor sustava za naplatu na autocestama kojega svi mi koristimo.

Podsjetimo, u suradnji s IT tvrtkom NAIS - Niko Airport Information System, ICT županija pokrenula je novu, besplatnu stručnu edukaciju EDIT JUNIOR Dev .NET namijenjenu studentima, nezaposlenima, freelancerima ili jednostavno ljudi koji žele usavršiti svoja znanja i vještine iz programiranja. Tečaj traje devet tjedana (dva sata tjedno), održavat će se u prostorima PICS predinkubatora na splitskomFESB-u, a edukatori su vrhunski IT stručnjaci s radnim iskustvom u splitskoj IT tvrtki NAIS i višegodišnji voditelji tečajeva programiranja u EDITCodeSchool koji će polaznike upoznati s modernim tehnologijama i IT vještinama potrebnim za karijeru programera. Predavanja su krenula 25. studenoga 2021. godine.