Novosti

Ne želimo biti divni dečki koji rade super aplikacije, želimo biti oni koji su okrenuli nečiji biznis

39. izdanje vratilo je Tinel meetup na dobro poznatu lokaciju - u dnevni boravak IT agencije Locastic. 

Iskreno i otvoreno, Luka Abrus otkrio je svoja iskustva od ranih početaka tvrtke FIVE do danas samo za one koji su na vrijeme rezervirali svoje mjesto. 

Luka je partner spomenute agencije koja se bavi razvojem digitalnih proizvoda te danas ima urede u New Yorku i Hrvatskoj i broji preko 300 članova. No, nije uvijek bilo tako, agencija je sa svojim radom započela u Hrvatskoj, imala je 20-ak zaposlenih te se oslanjala na prihode iz RH. 

“Zašto smo uopće krenuli izlaziti iz hrvatske? Od 2010. Do 2012. Godine sklopili smo posao s Konzumom, Končarom, Hrvatskom Lutrijom i Hrvatskom turističkom zajednicom. Veće projekte od toga nismo mogli dobiti. Krenuli smo izlaziti, prvo u Sloveniju gdje smo nismo pronašli zajednički jezik , zatim u Austriju gdje su nas tretirali kao južne Balkance, pa u London gdje nismo pratili njihov humor i gdje god da smo došli osjećali smo se kao stranci, sve do Amerike, gdje smo se najviše osjećali kao domaći - jer su svi bili stranci.”

Da bi uspjeli na tako velikom tržištu prioritet im je bio stvoriti vlastiti DNA i razlikovati se od drugih agencija. 

“Razmišljali smo o tome što znači dobar projekt i zašto je baš nama klijent dao 100 tisuća dolara. Shvatili smo da svaki student FESB-a može isporučiti projekt na vrijeme, te se zapitali po čemu smo mi posebni ako istu tu stvar napravimo. Počeli smo agresivno mjeriti uspjeh projekta te isti slaviti tek 6 mjeseci nakon kada dođu brojke koje pokažu jesmo li ili nismo napravili dobru stvar. 

Naša konkurencija u Americi su firme iz New Yorka, Istočne Europe, Dalekog i Bliskog Istoka, Latinske Amerike…Svaka od njih ima nešto po čemu se razlikuje, naš DNA razlikovao se u tome što mi nismo htjeli da klijent govori kako smo divni dečki, koji rade super aplikacije i koji su krasni. Naš cilj bio je da budemo dečki koji su pomogli okrenuti njihovi biznis.”

Još jedan od razloga zašto je tvrtka Five odlučila svoje poslovanje prebaciti na inozemno tržite bio je taj da je priča o profitu puno jednostavnija u USA nego u RH. 

“Glavna stvar je bila što su mladim tvrtkama, kao što smo bili mi, davali priliku. Rekli bi nam - probajte ovo, ako bude dobro radit ćemo dalje. Prvi cilj bio nam je potpisati klijenta. Prvi projekt s njim smo u minusu, drugi ćemo bit na nuli, a treći ćemo biti u plusu i onda kreće posao.”

Za kraj prezentacije Luka se okrenuo prema budućnosti firme. Five je prošle godine akvizirao s britanskom tvrtkom za razvoj softvera  Endava koja je tada imala 9000, a danas broji oko 11 000 zaposlenih. 

“Postali smo preveliki za malene projekte a premali za neke prave, velike projekte. Takve smo izgubili zbog “samo” 200 zaposlenika. S tom brojkom nam je riskantno raditi velike stvari i zato ova suradnja. Naš zadatak je Endavu transformirati da radi ono što je Five radio s 200 ljudi. Došli smo u sferu iznad gdje smo upoznali tvrtke s 50-300 tisuća zaposlenih. Nama bi trebalo još 10-15 godina da dođemo do toga, ako i tada uspijemo.” 

Posjetitelje 39. Izdanja Tinel-a zanimalo je koje modele su koristili za analizu, bi li preporučio svim agencijama otvaranje inozemnih ureda ili je Five uspješan jer je bio među prvima, kako održavati spomenuti DNA, surađuju li s firmama ili sve rade zaposlenici Five-a…. Luka je nesebično sve odgovarao i upravo to je cilj ovakvih događanja - besplatno educirati, širiti i poboljšavati IT scenu u Hrvatskoj. 

Možemo samo reći da jedva čekamo TINEL #40.