Novosti

Od afričkih skakavaca do hrvatskog Top Gun-a

Da na mladima svijet ostaje nije samo jedna od floskula, posebice kada je riječ o mladim i perspektivnim ljudima koji svoja znanja i vještine predočavaju u kvalitetne start-upove. Korijeni jedne takve priče sežu unazad nekoliko godina kada je na splitskom FESB-u skupina mladih aero entuzijasta, koji danas čine start-up tvrtku Alpha Sagittarius, zajedničku strast usmjerila u razvoj bespilotne letjelice VECTOR V-3M, pod brand imenom ”Aero-Navis Systems”.

Ambiciozna ekipa svojim je trudom i marljivim radom pronašla rješenje pitanja gladi u Africi uslijed najezde skakavaca. Predstavili su nacrt bespilotne letjelice koja ima ulogu lociranja jata skakavaca pomoću drona i algoritma njihovog kretanja i za to stekli golemo priznanje na globalnom natječaju Ericsson Innovation Awards 2017. Pod vodećom palicom studenta strojarstva Karla Bosiljevca istaknuli su se inovativnom idejom na trinaestom mjestu među 1200 prijavljenih kandidata iz cijeloga svijeta.

A kako se priča razvijala dalje?

Ovaj perspektivan tim odlučio je hrabro koračati naprijed i razvijati dalje svoju ideju i proizvod. Godinu dana nakon predstavljanja nacrta, predstavili su i letjelicu na međunarodnom natjecanju AUVSI SUAS u američkom Marylandu.

Da bi svoje snove i ambicije predočili u stvarnost, Matej Šalinović, jedan od osnivača tvrtke, otkrio je kako su im na tom putu pomogle male lokalne tvrtke i poduzetnik i inovator Mate Rimac.

- Put u Ameriku, bio je izazovan. Financirali smo se od strane malih, lokalnih tvrtki, a Rimac, nam je tada osigurao potrebne dijelove. Sve je bilo pripremljeno na brzinu, dok smo kretali prema aerodromu boja na dijelovima letjelice još se sušila – ističe Šalinović.

Ipak, trud se uvelike isplatio. U Hrvatsku se naša ekipa vratila s nagradom Dawn Jaeger Tenacity Award uz titulu najbolje plasiranog europskog tima.

Svoja znanja odlučili su prenositi dalje

Ljubav prema onome što rade pretvorila se i u želju da mlađim generacijama prenesu stečena znanja i vještine. Entuzijastični tim tako je osnovao Aerotehničku udrugu Split (AUS), koja je osvojila niz rektorovih i međunarodnih nagrada. Već tada ICT županija prepoznala je potencijal mladih studenata, a prema riječima Mateja Šalinovića, jaku podršku su imali posebno od strane Damira Brčića, voditelja ICT županije koji je vjerovao u njihovu ideju.

- Većina nas iz Udruge smo htjeli biti vojni piloti, ali nažalost iz različitih razloga nismo mogli te smo svoju strast usmjerili na ovaj način, upotpunjujući je s našim znanjem s FESB-a, zahvaljujući profesoru Branku Klarinu, koji nas je svesrdno podržavao – kazao je Matej.

Letjelica koja traga za izgubljenim ljudima

Danas, mladi poduzetnici s velikim iskustvom, grade jednu ozbiljnu priču. Točnije, letjelicu koja svojim performansama može stati uz bok svjetskim proizvođačima. Letjelica VECTOR V-3M tako može nadzirati granice, plinovode, dalekovode, ali i krenuti u potragu za izgubljenim ljudima. S rasponom krila od 2,2m, svoje zadatke VECTOR može samostalno obavljati u trajanju od 3 sata pri brzini od 70 km/h.

Prvotna ideja namjene letjelice bila je dostave krvi i lijekova na otoke, ali zbog zakonske regulative, ističe direktor tvrtke, Đani Vrsalović, nažalost, nije mogla biti realizirana U to vrijeme iako je takvih projekata već bilo u inozemstvu.

- Upravo zakonska regulativa, odnosno certificiranje ove vrste proizvoda u Hrvatskoj, jedan je od problema s kojima se susrećemo. Atestiranje letjelice u Hrvatskoj je vrlo teško jer do sada nije rađeno, te nadležne institucije ne znaju i nemaju precizne procedure  što ostavlja mogućnost da se to puno lakše radi u inozemstvu. To je pak veliki financijski izdatak. Iako mi u ovom trenutku imamo letjelicu, koja je svojom tehnologijom i performansama vrlo konkurentna, manje od bliske nam konkurencije, za razvoj poslovanja potrebna nam je dodatna financijska injekcija za dovođenje proizvoda na tržište sa svim potrebnim funkcijama – opisuje Vrsalović i ističe kako u ovom trenutku imaju cilj zaposliti oko 10-tak mladih stručnjaka, koji bi radili na daljnjem razvoju letjelice.

- Ono što je važno prilikom zapošljavanja i gdje u ovom trenutku vidimo probleme je nedostatak praktičnog znanja mladih koji dolaze s fakulteta. Taj jaz bi se svakako trebao savladati suradnjom poduzetnika i određenih odrednica fakulteta – govori Đani.

Bespilotne letjelice – budućnost iza ugla

Mirko Borovac, jedan od partnera tvrtke smatra kako su bespilotne letjelice budućnost koja nas čeka iza ugla i koja će se proširiti na veliki broj djelatnosti.

- U ovom trenutku tržišna vrijednost bespilotnih letjelica prema podacima iz 2020. iznosi oko 27 milijardi dolara dok se u narednih 20 godina očekuje rast od još 100 milijardi - naglašava Borovac.

Ovakve letjelice uistinu su multifunkcionalne. Pomoću njih možete raditi različite aktivnosti – od snimanja filmova pa do dostavljanja hrane. Ipak, kako bi znali upravljati njima morate imati određenu razinu obuke. Ekipa u Alpha Sagittariusu stoga je prepoznala mogućnost širenja svojih usluga te je poslovanje usmjerila i na edukaciju pilota širokog spektra. Vrsalović ističe kako su trenutno u pregovorima sa španjolskim partnerom.

- Svjesni smo da su mogućnosti primjene bespilotnih letjelica velike, ali problem postoji u tome što regulativa nije do kraja definirana – ističu iz tima i poručuju kako ljudi danas nisu svjesni opasnosti puštanja dronova.

- Jedan od primjera je let kanadera. Ukoliko se susretne s dronom, kanader mora sletjeti jer mu je ugrožen zračni prostor – objašnjavaju.

Suradnja s ICT Županijom

Za daljnju realizaciju ovog inovativnog proizvoda potreban je investitor. Mladi poduzetnici ipak ne gube vrijeme pa svoj model poslovanja grade i na prodaji vlastite tehnologije, baterija, algoritama, antena, modela komunikacije. Naime, čak 90% dijelova letjelice je indoor proizvodnja.

Ovaj se ambiciozan tim susreće i s problemom poreznih olakšica.

- Jedan od najvećih problema razvoja poslovanja je nedostatak poreznih olakšica za start-up tvrtke. Ipak, pozitivan primjer institucionalne podrške je ICT Županija. Nizom svojih programa i natječaja potiče mlade inovatore da ne odustanu od svojih ideja. ICT Županija nas već dugi niz godina prepoznaje i prati na način da nam nudi infrastrukturnu i financijsku bazu iz koje možemo razvijati svoje daljnje poslovanje – poručuju iz tima Alpha Sagittarius.

Zahvaljujući upravo GrowIT natječaju, organiziranom od strane ICT županije i web platforme Digitalna Dalmacija, Alpha Sagittarius je ove godine osvojio drugu nagradu u visini od 200 tisuća kuna, koja će im, kako ističe Đani Vrsalović, uvelike pomoći u daljnjem poslovanju.

Splitski inovatori, koji su svoju ljubav prema zrakoplovstvu ugradili u izradu hrvatske bespilotne letjelice, svojim entuzijazmom i upornim radom u savladavanju brojnih tržišnih i tehnoloških prepreka, pokazuju kako start-up tvrtke u Hrvatskoj imaju iznimnog potencijala, kojeg se nikako ne smije zanemariti.