Novosti

Osnivač eAgrara Slaven Damjanović: Da je barem EDIT-a bilo za vrijeme mojih školskih dana

Pored splitskog startupa EazyOil koji je na velikom startup natjecanju PowerUp!Challenge osvojio prvo mjesto na državnoj razini, još je jedno domaće „IT dite“ ostvarilo zapažen uspjeh. ICT Županija je tako ponosna kako na EazyOil tako i na starog poznanika – eAgrar koji je osvojio nagradu publike.

PowerUp Challenge izvrsna je prilika i da se specijalizirane kompanije mala i srednja poduzeća iz srednje i istočne Europe čiji proizvodi na polju energije, pametnih tehnologija i mobilnosti rješavaju današnje probleme pomoću tehnologije sutrašnjice, predstave investitorima. Ovogodišnje izdanje se na državnim razinama održalo u potpunosti online. A, osnivač eAgrara, Slaven Damjanović, iako je iza njega cijeli niz natjecanja, priznao je kako ovu nagradu – nije očekivao.

- Iako smo imali zapaženih uspjeha s eAgrarom, moram priznati kako nagradu publike nisam očekivao. Iako se uvijek nadaš. Ovo nam je dosad 10. natjecanje na koje smo išli, i drago mi je što smo na svakome uspjeli ostvariti plasman na postolje.  S time moram biti zadovoljan, to su sjajne stvari. Već dvije godine smo tako po natjecanjima, počelo je u Zagrebu i nastavilo se sve do PowerUp Challengea.

U Hrvatskoj je ove godine u finalu sudjelovalo šest startupova koji su predstavili svoje ideje za osvajanje naslova. Samom finalu prethodile su PowerUp Bootcamp online radionice na kojima su timovima održane edukacije o razradi i unaprjeđenju poslovnog modela, intelektualnom vlasništvu te vještinama predstavljanja.

Damjanovićev eAgrar je cijelo vrijeme bio pod povećalom publike koju je očito itekako zanimao sustav za praćenje stanja biljaka i vremenskih uvjeta na poljoprivrednim poljima. Temelji se na mreži senzorskih uređaja koji prate mikroklimatske uvjete i korisniku sustava pomažu u predviđanju pojave bolesti. ICT Županija već neko vrijeme aktivno prati i podržava ovaj projekt koji je već dobio i dokaz svoje funkcionalnosti.

- Trenutno se nalazimo u fazi intenzivnije komercijalizacije. Što će reći kako imamo u potpunosti funkcionalan proizvod koji se nalazi na nekoliko poljoprivrednih zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ne samo da i dalje radimo na razvoju samog proizvoda već smo ostvarili i dokaz funkcionalnosti sustava kada je jednog poljoprivrednika sustav probudio u četiri sata ujutro i upozorio ga kako su se ispunili svi parametri za stvaranje mraza. Spasio je na kraju svoj urod – kazao je Damjanović dodajući kako im je u razvojnoj fazi logistička potpora ICT Županije itekako značila.

- Spojila nas je s pravim ljudima, a to u ovoj branši znači mnogo. Networking mora biti ključan dio poslovanja – kazao je Damjanović koji je član PICS-a – županijskog predinkubatora.

Damjanović je student pete godine splitskog FESB-a i prilično je poznat u IT krugovima. Nedavno je organizirao i veliku akciju 3D printanja vizira za liječnike usred pandemije korona virusa.

- Nisam očekivao da će tako eksplodirati. Na kraju je izrađeno odnosno isprintano preko 12 tisuća vizira, a pomoglo je preko 400 ljudi koji su dali sve od sebe. Srce mi je puno, što više reći…  - kazao je 23-godišnji Slaven koji ima i poruku za sve polaznike EDIT Code School škole programiranja (koja se uskoro bliži svojem vrhuncu).

- Škola je temeljni dio. Osnova bez koje se ne može. Ali, isto mi je žao što u moje vrijeme nije bilo programa sličnog EDIT-u. Mnogo znači djeci da se već u osnovnoj ili srednjoj školi susretnu s programiranjem. Tako stječu ne samo znanje već i vrijedna iskustva i ulažu u sebe tako da im se u budućnosti može višestruko vratiti.