Novosti

Ponovni uspjeh JUNIOR Dev edukacije - druga generacija programera kreće prema uspješnim karijerama

Završila je druga po redu JUNIOR Dev edukacija - stručna edukacije za sve koji su željeli nadograditi i usavršiti svoja IT znanja i vještine potrebne za karijeru programera - u REACT tehnologiji.

Među 140 prijavljenih polaznika, njih 70 - s najboljim predznanjem, imalo je priliku naučiti novi programski jezik – upisati tečaj.

Profesori Goran Zaharija i Ante Bartulović, dugogodišnji predavači u EDIT-u, zajedno s predavačima dviju splitskih IT tvrtki članica udruge Split Tech City, bili su glavni predavači na ovogodišnjem JUNIOR Dev tečaju. Partneri tečaja ove godine su osim udruge Split Tech City bili i Codeasy s predavačem Denijem Ćosićem te Codemage s predavačima Dujom Šarićem, Alexom Amanzijem i Andreom Čeprnjom.

Nakon uspješno odslušanih predavanja i vježbi, polaznici su izradili i završne zadatke - aplikaciju “Azil za životinje” koju sada mogu istaknuti u svojim životopisima i prezentirati na razgovoru za posao što će im svakako omogućiti da se istaknu na konkurentnom IT tržištu.

Jedan od istaknutih polaznika, Antonio Jerković, kaže kako ne zna što bi prije izdvojio kao najbolji dio tečaja, mentorstvo, materijale ili dobiveno znanje.

JUNIOR Dev je jedan od primjera kako Digitalna Dalmacija pruža mladim sugrađanima priliku da potpuno besplatno steknu cijenjeno znanje za visoko plaćeni posao. Kvalitetno obrazovanje u području programiranja često nosi visoke troškove i nije dostupno svima u mjeri koju tržište zahtijeva, niti je potpuno pokriveno fakultetskim obrazovanjem. No, Digitalna Dalmacija svojim motom "Znanje dostupno svima" uspješno nadomješta taj očiti nedostatak te pruža podršku lokalnim IT tvrtkama koje nemaju dovoljno vremena ni resursa za edukaciju mladih developera. Na taj način ne samo da štedi vrijeme tvrtkama u potrazi za kvalitetnim budućim zaposlenicima, već i osnažuje splitsku IT scenu, koja ima potencijal postati vodeća u ovom području.

Što o tečaju kažu polaznici?

Marino Tolj polaznik je s najbolje ocijenjenim završnim projektom. Presretan je jer se njegov trud isplatio, a kako kaže najviše je naučio zbog praktičnih zadataka nakon svake odslušane lekcije.

Svi polaznici koji su predali završni projekt dobili su diplomu o završenom tečaju koja im otvara brojna vrata u njihovim budućim karijerama.

Iva Pleić istaknula je kako joj je ovaj tečaj puno draži od online tečajeva koje je razmatrala. „Puno je lakše kada netko priča na hrvatski jer su gotovo svi online tečajevi na engleski, materijali su bili odlični te su nas domaći radovi zapravo natjerali da primijenimo znanje koje sam posebno testirala u izradi završnog rada tj. aplikacije“.

Među najboljim polaznicima bila je i Bruna Mamić, koja nam je rekla kako je uživala izrađujući svoju prvu aplikaciju.  „Radili smo aplikaciju – Azil za životinje, koja se sastoji od 5 podstranica, a svaka od tih stranica je bila jedan dio – lekcija koju smo obradili kroz tečaj, i tako smo svo to znanje primijenili u okviru jedne aplikacije”.

JUNIOR Dev ima podršku Splitskih IT firmi koje su došle na završnicu i s polaznicima podijelili korisne savjete kako do zaposlenja!

Na panelu o "Zapošljavanju u IT tvrtkama" sudjelovale su Mirela Mravak iz Codeasya, Paula Čučuk iz Locastica i Antonia Maslov iz Littlecoda. Ove inspirativne panelistice su razgovarale o ključnim aspektima uspješnog predstavljanja sebe te važnosti isticanja svih vlastitih projekata. Svojim savjetima, posebno usmjerenim prema polaznicima, željele su pomoći u stvaranju idealnih kandidata za posao u IT industriji.

Paula je naglasila važnost pristupa pri zapošljavanju junior developera, ističući da se ne očekuje veliko znanje, već da je bitno da kandidat bude zainteresiran i pokaže dodatan napor izvan formalnog obrazovanja. Njihova strast prema tehnologiji i želja za usavršavanjem često su jednako važni kao i njihove fakultetske diplome.

Iz JUNIOR Dev tečaja u Dev Coding Club: Nova prilika za najbolje polaznike

Digitalna Dalmacija pokreće i Dev Coding Club u kojem će angažirati najbolje polaznike za razvoj društveno korisnih aplikacija.

Cilj Dev Coding Cluba je pružiti polaznicima priliku da se uključe u izazovne projekte koji će pomoći u rješavanju različitih društvenih problema te im pružiti priliku da primijene svoje programerske vještine koje su stekli na JUNIOR Dev tečaju.

Osim što će se baviti stvaranjem korisnih aplikacija, Dev Coding Club će omogućiti polaznicima da dodatno razviju svoje programerske vještine kroz rad na zahtjevnim projektima i suradnju s drugim stručnjacima iz područja razvoja softvera. Aplikacije će se razvijati s fokusom na rješavanje problema s kojima se susreću građani i institucije u Dalmaciji.

Pogledaj galeriju slika sa završnice!