Novosti

Proglašeni pobjednici StartIT akademije 2021! Prvu nagradu odnosi projekt Rent A Local autorice Anđele Prnjak

Pobjednica StartIT Demo Day-a, završnice trećeg izdanja StartIT startup akademije, u organizaciji ICT županije je projekt Rent A Local Anđele Prnjak.

Posljednja dva mjeseca startITovci su prošli kroz intenzivnu edukaciju, mentorstvo i networking, a na Demo Day-u su pred publikom i stručnim žirijem pitchali svoje inovativne proizvode. Pozitivne treme i uzbuđenja nije nedostajalo, a najnapetiji i najuzbudljiviji dio bio je svakako proglašenje pobjednika.

Rent A Local je digitalna platforma koja omogućava strancima i digitalnim nomadima lakšu relokaciju u Hrvatskoj, a Anđeli je prvo mjesto donijelo nagradu u visini od 15.000 kuna.  

- Plan nam je u sljedećih šest mjeseci napraviti globalnu marketplace platformu koja povezuje strance i lokalce i omogućuje strancima da uživaju u onom najboljem što Hrvatska nudi, a za sve ostalo tu smo mi. Kroz StartIT akademiju smo naučili kako strateški razmišljati i kako ubrzati svoj daljnji razvoj. Zahvaljujem mentorima iz Lean startupa, gospodinu Brčiću i ICT županiji te ostalima na potpori koju smo imali i prilici da sam sudjelovala u ovom fenomenalnom projektu, izjavila je Anđela Prnjak.

Drugu nagradu u visini 10.000 kuna osvojio je Bojan Vuina za projekt Sportever - platformu koja motivira ljude da izađu iz domova i igraju sportove koje vole. Treću nagradu od po 5.000 kuna dobilo je pet projekata: Adriatic Quest projekt autora: Ane Ban, Josipa Šimića, Ante Čepića i Branimira Šilovića; Crowdhome autora Josipa Jankovića; SyncBook autora Frane Križanovića; Branimira Bilića i Krešimira Levarde; DonatQR projekt autora: Micheala Freera, Marije Domikulić, Mateja Kožice, Josipa Bartulovića, Adriana Dijana i Veselka Sprčića te Info Point autora Mislava Čizmića.

Veliko finale treće StartIT akademije održalo se u SPINIT tehnološkom parku s kojim ICT županija nastavlja sjajnu suradnju i koji nas je ponovno ugostio. Prateći sve mjere HZJZ-a broj sjedala u publici bio je ograničen zbog čega se održao i hibridni prijenos. Žiri je startITovce stavio na slatke muke, a činili su ga ugledni predstavnici raznih segmenata poticanja startup poduzetništva u Hrvatskoj: Frane Šesnić, direktor ZICER-a; dr. sc. Sven Gotovac, direktor SPINIT tehnološkog inkubatora; Nikola Balić, Ured za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu i Ena Melvan, direktorica Metabelly startupa te autorica prošlogodišnjeg StartIT pobjedničkog projekta.

Nagrade najboljima uručio je Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Od prvih 11 članova SPINIT inkubatora, sedam su polaznici druge generacije StartIT akademije. To je pokazatelj da smo na pravom putu i da ovakvim sinergijskim radom društvene i znanstvene zajednice i vas mladih  ljudi, možemo uhvatiti korak tamo gdje sada kaskamo. Nadalje, od 15 lanjskih polaznika StartIT akademije, njih sedam ove godine već imaju startup tvrtke. Dakle, njih gotovo 50 posto sa svojom idejom i vizijom kroz IT sektor. To je društvenoj zajednici iznimno važno jer se kroz pandemiju i u svijetu pokazalo da je ovo jedina grana poduzetništva koja ne samo da je zadržala razinu, nego je zasigurno i rasla jer druge grane nisu bile spremne na ove izazove, istaknuo je Boban na dodjeli nagrada.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić govorio je o svim aspektima osmotjedne edukacije kroz StartIT 2021 IT startup akademiju i posebno zahvalio mentorima na njihovoj velikoj ulozi i pomoći.

- StartIT projekt još je jednom pokazao smjer kojim treba ići i da nam treba što više mladih tvrtki u IT sektoru. Taj sektor je najžilaviji i najisplativiji u Hrvatskoj jer su i tijekom pandemije poslovali s višemilijunskim rezultatima. Kroz niz naših projekata, u koje ubrajam i StartIT IT startup akademiju mi radimo na izgradnji IT poduzetništva i startup ekosustava razvoja. Sredstava za razvoj IT projekata ima nikad biše i zato treba nastaviti i još više raditi u tom segmentu, istaknuo je Brčić.

Drugo mjesto zaslužio je projekt Sportever - mobilna aplikacija koja rekreativnim sportašima pomaže da se povežu s drugim rekreativcima u svom okružju kako bi dogovorili sportske susrete i natjecanja autora Bojana Vujine.

- Pozitivno sam iznenađen s cijelim ovim programom jer sam smatrao da je moj program dovoljno napredan i da mi ovakva vrsta edukacije nije potrebna, ali sam bio totalno u krivu. Bilo je jako korisno proći kroz taj program i osjetiti podršku ljudi koji stoje iza toga, kao i samih predavača te ostalih startupa. Najdragocjeniji dio je dvodnevni Speed Mentoring s ljudima koji su prošli cijeli put i imaju svoje biznise. Iskustva koja su nam oni prenijeli su mi jako puno pomogla, izjavio je Vuina.

Najboljim među nagrađenima trećim mjestom proglašen je projekt Adriatic Quest autora Ane Ban, Josipa Šimića, Ante Čepića i Branimira Šilovića.

- Iskustvo sudjelovanja na StartIT akademiji za mene je bilo pozitivno i korisno jer je to znanje koje nitko ne može platiti pogotovo kreativcu kakav sam ja koji nema nikakve veze s poslovnim svijetom. Moja aplikacija rješava problem turističke ponude dajući jedinstven i autentičan sadržaj kroz aplikaciju kojom se turist kreće kroz destinaciju prateći priču. On po svojim željama bira kojim će smjerom ići, upoznaje lokalne ljude, doživljava lokalna iskustva i s tog se putovanja vrati obogaćen za neponovljivo iskustvo. S druge strane, želimo povećati vidljivost destinacijama koje su izvan turističkih vodiča poput manjih mjesta u Zagori ili na udaljenijim otocima, pojasnila je projekt svog tima Ana Ban.

Ogromno hvala svim našim StartIT mentorima!

Slaven Damjanović, Stipe Režić, Mirko Hegedić, Filip Stipančić, Dora Zane, Ivan Livić, Inge Vinković, Fran Vukina i Ivan Blažević na nemjerljivom znaju i trudu oko ovogodišnjih timova.

Đulijano Nola, Dario Boras, Aron Mišerda, Mario Ćubelić, Antonio Šerić, Branko Šegedin, Ivan Burazin, Vedran Jukić i Ante Dagelić su kroz speedmentoring seanse usmjerivali naše StartITovce da uspješno prebrode sve nedaće.

Ivica Delić (polaznik prve StartIT akademije) ove je godine pružio sjajnu pomoć u vidu savjeta oko izrade web stranice.

Posebno moramo naglasiti i Petera Hopwooda, vrhunskog svjetskog komunikacijskog stručnjaka  koji je kroz svoje one on one sastanke pripremao sve timove kako najbolje prezentirati svoje ideje i projekt.

Snimku eventa pogledajte na YouTube linku: https://youtu.be/H8YPRx1EyqQ