Novosti

StartIT Student: Splitski studenti briljirali, najboljim poduzetničkim projektom proglašena influencer marketing platforma

Na StartIT Demo Dayu, održanom  u PICS-u, tim Growi osvojio je prvo mjesto i 7000 kuna. Njihova influencer marketing platforma proglašena je, naime, najboljim projektom u inicijalnoj fazi razvoja inovativnih proizvoda ili usluga prve generacije StarIT Student projekta u organizaciji ICT županije, startup zajednice Digitalna Dalmacija te Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. 

Odluka je to žirija koji su činili predstavnici međunarodno poznatih hrvatskih IT tvrtki i predstavnici poticanja startup poduzetništva: Dean Marušić (Ericsson Nikola Tesla), Branko Šegedin (Sistemi.hr) i Marko Mimica (Net Hub - Poduzetnički akcelerator).

Inovativne ideje nagrađene s 15 tisuća kuna i direktnim upisom na sedmotjednu StarIT akademiju

Ekipu pobjedničkog tima „Growi“ čine studenti Marko Ćurin, Božo Durdov, Marko Burazin i Mislav Brčić koji su elektonička i računarna znanja stjecali na FESB-u. Marko Burazin, član pobjedničkog tima, do nedavno je bio student FESB-a, a uskoro nastavlja obrazovanje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U tvrtki Ericsson Nikola Tesla radi kao student, ali je, kako nam je ispričao, oduvijek imao poduzetničke apsiracije. 

'Ideju sam smislio prije svega ovoga, ali je zapravo tim presudio da ona uspije i da osvoji prvo mjesto na natjecanju. Ova platforma rješava stvaran problem influencer marketinga. Influenceri imaju problem pri suradnji s klijentima, trenutni načini skupi su, tromi ili ne pomažu, a platforme su optimalne. Uvidjeli smo da kao takve ne postoje ili, ako postoje, da nisu dovoljno dobre ili specijalizirane, stoga smo odlučili napraviti specijaliziranu platformu', izložio je Burazin te napomenuo kako će što prije krenuti s radom na platformi koja klijentima pronalazi influencere i brine o sigurnosti poslovanja, ali i da će nastaviti prijavljivati se na natjecanja jer su i ona put do novih prihoda, odnosno potencijalnih ulagača.

Od 15.000 kuna koliko je iznosio nagradni fond, 5000 pripalo je drugoplasiranima - timu developAAR kojem je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. Članovi tima, studenti viših godina FESB-a, Matej Vuko, Marino Jurić i Klara Bruna Tomić pod vodstvom mentora izv. prof. dr. sc. Marjana Sikore osmislili su aplikaciju koja doživljaj zabave, edukacije ili turizma čini ljepšim i zanimljivijim.

Njihovu ideju predstavila je studentica računarstva na FESB-u Klara Bruna Tomić

'Moja ekipa i ja osmislili smo aplikaciju posebnu po proširenoj zvučnoj stvarnosti, koja je u izradi. Riječ je o audio-vodiču koji će automatski prepoznavati lokaciju korisnika dok se kreće zanimljivim točkama grada i davati poseban doživljaj stvarnosti jer će tijekom cijele ture čuti zvukove koji su karakteristični za doba i lokalitet na kojem se nalaze', pojasnila je.

Treće mjesto i 3000 kuna osvojio je tim termiNAV koji 'olakšava život' putnicima u zračnim lukama. Aplikaciju su zajednički osmislili studentice Andrea Zečević i Damjana Barić uz mentorstvo doc. dr. sc. Marina Bugarića s FESB-a. Kako nam je pojasnila članica tima Andrea Zečević, aplikacija za navođenje putnika unutar zračne luke, omogućila bi im lakše snalaženje i pronalaženje izlaza u situacijama kada su u stisci s vremenom i ugodniji boravak kada ga imaju napretek.

'Postoje aplikacije koje nude mape, ali mi sada nudimo navigaciju. Krenuli bismo s jednom zračnom lukom, a potom se širili', otkrila nam je studentica te naglasila kako je aplikacija u prvom redu namijenjena većim europskim aerodromima. 

Timovi s navedenim inovativnim projektima nagrađeni su ujedno i direktnim upisom na sedmotjednu StartIT akademiju koja kreće već sljedećeg tjedna. 

Zahvala i prigodni poklon za sudjelovanje pripali su četvronagrađenima, timu Evala koji su osmislili mobilnu aplikaciju za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga. U timu je multidisciplinarni tim studenata:  Nikolina Barada-studentica pete godine poslovne ekonomije, Ivana Miše - studentica pete godine sociologije, a Dario Dundić i Ivan Žunabović završili su računarstvo na FESB-u.

'Vrhunski mentori pripremali su studente u poslovnom i komunikacijskom segmentu'

Damir Brčić, organizator i voditelj projekta ICT županija i projekta StartIT Student, izrazio je zadovoljstvo sjajnom atmosferom koju su timovi priredili u PICS-u, ali i sadržajem koji su predstavili žiriju. 

'Projekti su tehnički zaista kvalitetni, drago nam je i što su prezentacije izvrsno odrađene. Izgleda su naši napori u pripremi timova zaista polučili rezultate. Ne treba to čuditi jer smo im omogućili vrhunske mentore koji su ih pripremali kako u poslovnom segmentu tako i u komunikacijskom. Želja nas i FESB-a kao partnera bila je upravo da studentima pružimo priliku da se upoznaju sa svijetom poduzetništva. Na FESB-u kao tehničkom fakultetu proizvode kvalitetne kadrove za sve IT, tehničke firme, međutim poželjno je da dio njih budu poduzetnici, da otvaraju nove tehnološke tvrtke koje će zapošljavati druge i ostvarivati naš gospodarski rast', naglasio je Brčić.

Napomenuo je kako se radi o prvoj iteraciji StartIT Student poduzetničke akademije te da su izuzetno zadovoljni kvalitetom timova, podrškom i ostvarenom suradnjom, osobito zato što su se u same timove u svojstvu mentora uključila dva, kako ih je opisao, vrhunska profesora. Vjeruje da će to biti odlična preporuka za sljedeće iteracije.

Inače, StartIT Student zamišljen je kao sestrinski projekt naše StartIT akademije, za koje su prijave u tijeku. Tri najbolja tima ući će u punokrvnu startup akademiju te tako dobiti priliku za daljnji razvoj svojih projekata, još veću podršku i nova sredstva', dodao je Damir Brčić. 

'Ideje su vrhunske i vezane uz realne probleme'

Tea Marasović, prodekanica za nastavu FESB-a, izrazila je zadovoljstvo što su proširili suradnju s ICT županijom i općenito Splitsko-dalmatinskom županijom s kojima je, kako je naglasila, već ostvaruju kroz različite razvojno-istraživačke projekte.

'Drago mi je što surađujemo i u ovom obliku i što se u prvoj generaciji pokazala velika zainteresiranost. Najbolji ulaze u StartIT akademiju gdje bi trebali nadalje razvijati svoje proizvode, stoga se nadamo da će neki od njih prerasti u pravu tvrtku, u možda neki novi Google', reakcija je prodekanice koja  također smatra kako žiriju nije bilo lako jer je čula podosta zanimljivih ideja. 

Dean Marušić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, član žirija, potvrdio je da se nije radilo o lakoj odluci. 

'Cijela je ova aktivnost izvrsna zato što sudjeluju mladi ljudi koji su još na fakultetu, uče o poduzetništvu od vrhunskih mentora, rade s vrhunskim profesorima. Takve su im i ideje - vrhunske i vezane uz realne probleme koje su prepoznali. Nadamo se kako će ih u budućnosti i realizirati. Ove kvalitetne ideje trebaju se tehnološki odraditi do kraja, ali su na dobrom putu.

Gledajući mentore i profesore koji su imali, a koji su već savladali prve poduzetničke izazove pa i neuspjele projekte, studenti su mnogo mogli naučiti za početak. Čak i ako im predstavljene ideje ne uspiju, bitno je da su dobili saznanja o onome što ih čeka u poduzetničkom životu', komentirao je Marušić. 

30 studenata u prvoj generaciji projekta StartIT Student

Studentski poduzetnički projekt StartIT Student pokrenut je u suradnji ICT županije i FESB-a. Namijenjen je upravo studentima FESB-a koji žele svoje znanje primijeniti u poduzetništvu i ideje pretvoriti u proizvod spreman za tržište. 

Sudjelovanjem u prvoj generaciji StartIT Student projekta, 30 studenata imalo je priliku, uz pomoć mentora, profesora s FESB-a, izraditi vlastiti MVP, odnosno prototip za tržište. Pohađali su radionice, edukacije/predavanja i sudjelovali na meetupovima startup zajednice Digitalna Dalmacija koja kao lokalna IT scena djeluje u okviru projekta ICT županija. Tijekom višetjedne edukacije dodatno su razvili svoje projekte uz pomoć mentora, naučili su izraditi poslovni plan i istražiti tržište, izradili su prezentacije projekata (pitch deck) i upoznali se s vještinama prezentacije i javnog nastupa, a osim toga imali su priliku povezati se s drugim studentima istih ili sličnih interesa te se pripremiti za pohađanje sljedeće razvojne stepenice - StartIT startup akademije, također projekta ICT županije. 

Kroz predavanja i praktične vježbe, studentski timovi upoznali su se, nadalje, s osnovama pokretanja poduzeća, 'lean' konceptom, startup mindsetom, internacionalizacijom i skalabilnosti poslovanja te su se educirali o metodama za validaciju poslovnih ideja. Izradili su poslovne modele, kreirali USP (unique sales proposition), strukturirali go-to-market model, razvijali prezentacijske i prodajne vještine, pripremili pitch deck i pitch, definirali vlastiti prototip za tržište, pripremali se za izradu mockupa te za pronalaženje investitora. 

StartIT Student za studente FESB-a može biti tek prva stepenica jer ICT županija ima resurse, uključujući financijske, za pratiti ih u daljnjem poslovnom razvoju - sudjelovanjem najboljih u GrowIT natječaju čiji je fond vrijedan milijun kuna, a namijenjen upravo najboljim poduzetničkim projektima koji proizlaze iz StarIT akademije. Uz to, imat će mogućnost korištenja prostora za rad najprije u PICS@FESB predinkubator i coworking prostoru te druženja i razmjene ideja u okviru startup zajednice Digitalna Dalmacija, a uskoro i Županijskog IT centra koji je u fazi uređenja.

Damir Brčić, prilikom proglašenja pobjednika na StarIT Student Demo Dayu, obećao je daljnju potporu i onim studentima koji ovom prilikom nisu nagrađeni - poručio je to timu Evala koji je završio na 'nezahvalnom' četvrtom mjestu. Poželio im je, k tome, uspjeh na tržištu i zahvalio im što su i oni obogatili program svojim dobrim projektom.