Novosti

WEB3.0 DIGITALNE DALMACIJE - KAKO RAZVIJATI APLIKACIJE ZA NOVU GENERACIJU INTERNETA?

NOVA GENERACIJA INTERNETA – KONTROLA U RUKAMA KORISNIKA

Kako potpuno upravljati vlastitim podacima? Kako do novih načina transakcija i poslovanja? Ako vas zanimaju odgovori na ova pitanja, vjerojatno ste čuli za pojam Web 3.0.

Taj izraz sve češće koriste investitori i tehnološki stručnjaci, a radi se o tehnologiji koja će internet učiniti otvorenijim i decentraliziranijim. Za prvu generaciju interneta ili Web 1.0 već znate iz razdoblja 90-ih, stranice su bile statične, s nedostatkom kvalitetnog oblikovanja sadržaja. Uz Web 2.0, statične stranice zamijenio je multimedijalni sadržaj, no ostala je centraliziranost. Upravo nova faza razvoja interneta Web 3.0 bazira se na decentraliziranosti, umjetnoj inteligenciji i blockchain tehnologiji.

Kako upravljati vlastitim podacima? Upravo će Web 3.0 omogućiti kontrolu privatnosti.

Web 3.0 će omogućiti bolju povezanost i interoperabilnost podataka, a u konačnici dovesti do pametnijih i personaliziranijih usluga. Kriptovalute i tokeni postat će popularni načini plaćanja i zarade na internetu, otvarajući vrata novim načinima transakcija i poslovanja. Podaci će biti sigurniji jer se čuvaju decentralizirano - raspodijeljeni na više mjesta, što će otežati hakiranje i krađu.

Također, ove tehnologije nude dublje i interaktivnije iskustvo online sadržaja. Primjenjive su u različitim područjima kao što su obrazovanje, zabava, marketing, e-trgovina i ostale industrije, a otvaraju vrata za nove mogućnosti u kreiranju kreativnih i inovativnih sadržaja i usluga. Ukratko, Web 3.0 će donijeti promjene koje će poboljšati način na koji koristimo internet, i pružiti nam više kontrole, sigurnosti i zabave dok surfamo po mreži.

DIGITALNA DALMACIJA: ZAŠTO WEB 3.0 RADIONICE?

Nakon punih 6 godina djelovanja, provođenja cijelog niza programa i aktivnosti za digitalnu transformaciju lokalnog područja, usmjeravajući se na praktične programe u svrhu cjeloživotnog obrazovanja, Digitalna Dalmacija je fokus stavila na najaktualnija tehnološka područja poput najzastupljenijih developerskih platformi, s naglascima na kibernetičku sigurnost, umjetnu inteligenciju i web 3.0 tehnologiju. Također, radi se na cijelom nizu aktivnosti za okupljanje i povezivanje tehnološke zajednice, riječ je o nizu tehnoloških konferencija i meetup grupa - za umjetnu inteligenciju, cyber security i startup community.

Potaknuta tehnološkim napretkom i najnovijim trendovima, Digitalna Dalmacija je u suradnji s BlockSplit pokrenula Web 3.0 Workshops, seriju radionica kroz koje svi mogu ući u Web 3.0 svijet.

Voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić dodao je što to njegov tim gura naprijed: „Osjetili smo što nedostaje u IT sektoru, što nedostaje za rast, detektirali smo gdje ima prostora za napredak. U području IT-a postoji ogroman potencijal, ali treba još dosta toga konkretnog napraviti da se njegov potencijal razvije u našoj lokalnoj zajednici. Zato našim sugrađanima približavamo brzorastući tehnološki svijet, pratimo trendove, usavršavamo stručnjake. Web 3.0 je jedna od tehnoloških grana, koja je u svijetu itekako u fokusu. Mi smo je prepoznali i želimo da se i kod nas razvija kroz konkretne projekte i startupe, ne izostavljajući ni neka druga područja kao cyber security i umjetnu inteligenciju“.

NOVA ZNANJA NADOHVAT RUKE – BESPLATNO!

Web 3.0 Workshops je cijeli niz radionica koje Digitalna Dalmacija i BlockSplit organiziraju ususret BlockSplit konferenciji, a namjera je približiti Web 3.0 svijet developerima. Za početak su organizirane 3 radionice koje održava splitska tvrtka poznata u Web 3.0 svijetu, Blank, te jedna gostujuća radionica koju održava “4 point 0 Venture Labs”. Polaznicima je pružena prilika da kroz četiri tjedna nauče sve od osnova blockchain tehnologija, do pametnih ugovora, NFT-ova i kreiranja vlastitih tokena.  Ono što je najbolje – traženo je samo predznanje JavaScripta.

Svakako, glavna misija Digitalne Dalmacije je digitalna transformacija Dalmacije, ali i cijele Hrvatske. Taj je put itekako zahtjevan, ali i ostvariv. Kroz brojne prilike za razvoj digitalnih znanja i vještina, te upoznavanje s najaktualnijim tehnologijama, Digitalna Dalmacija omogućuje mladima da besplatno steknu visoko cijenjeno, usavršeno znanje za profesionalni rast, ali i napredak cijele zajednice.